Lockdownmoeder, de do’s en dont’s

Een tweede lockdown werd door veel werkende moeders gevreesd, maar gelukkig hebben we geleerd van onze ervaring uit de eerste lockdown. Om je op weg te helpen heeft MOMBITIOUS de belangrijkste do’s en dont’s voor je op een rij gezet!

1. Wees lief voor jezelf

Je weet hoe pittig het kan zijn om overeind te blijven tijdens een lockdown. Werken, de zorg voor je kinderen, het huishouden, je relatie, thuisonderwijs, fit blijven en gezond eten… Veel te veel om allemaal te bolwerken. Begin dan ook direct om je hoge eisen los te laten en compassie naar jezelf te tonen. Je doet wat je kan, maar het hoeft niet allemaal perfect! En dit jaar met kerst mag het ook een onsje minder, dat scheelt weer tijd om de kilo’s er in januari af te trainen.

2. Doe het niet alleen

Het is een bekende neiging van moeders om alles zelf te proberen te doen, maar dit is niet nodig! Ga met je partner om tafel zitten en verdeel de taken. Vraag opa’s en oma’s om bij te springen in de zorg voor de kinderen. En bespreek eens met ouders in hetzelfde schuitje of zij open staan voor een uitwisseling: één dag de kinderen bij jou en één dag bij hen. Dat geeft jou een dagje rust en de dagen waarop de vriendjes of vriendinnetjes er zijn blijken ook ineens veel makkelijker te verlopen doordat de kinderen elkaar vermaken.

3. Wees open over hoe het met je gaat

Om alle ballen hoog te kunnen houden is het bovenal belangrijk dat het goed gaat met jou. Ben je moe? voel je je somber? ben je bang? Dit zijn hele logische gevolgen van deze situatie! Laat anderen weten hoe je je voelt, zodat zij hier rekening mee kunnen houden en je kunnen ondersteunen of ruimte kunnen geven. Dit geeft jou de mogelijkheid om weer op te laden.

4. Ontspan

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg binnen de beperkingen naar mogelijkheden om te ontspannen. Ga elke dag even naar buiten en maak een stevige wandeling van ten minste 20 minuten. Neem eens een lang bad of lange douche en lees een goed boek. Bestel een lekkere maaltijd bij je favoriete restaurant en plan een date-night met je partner. Probeer je ontspanning te zoeken in dingen waarbij je niet naar een beeldscherm hoeft te kijken, dat doe je tenslotte al veel te veel in deze tijd en zal niet voor ontspanning zorgen.

5.    Manage de verwachtingen

Omdat werk en zorgtaken weer aardig door elkaar lopen is het belangrijk om helder te zijn over wat er kan, wanneer je aan het werk bent en wanneer je er voor de kinderen bent. Ga met je werkgever in gesprek over wat er wel en niet mogelijk is deze weken, of waar je kunt prioriteren of schuiven. Bespreek met je partner wie wanneer werkt. En wees duidelijk naar de kinderen, mama gaat nu aan het werk. Liefst ook op een plek uit het zicht. Zo zien ze ook dat je vertrekt naar je thuiskantoor en dat ze even tijd met papa, oma, of de oppas hebben. Dit geeft je rust en ruimte op het moment dat je echt even moet knallen, en geen schuldgevoel als je vervolgens even met ze in de speeltuin zit.

Succes, en… het wordt vanzelf 18 januari..

Aan de slag met je balans?

Wil je minder stress, minder ballen in de lucht en meer ruimte voor ontspanning en plezier?

 

Neem contact met ons op om uitgebreider stil te staan bij jouw persoonlijke situatie. We kunnen je met een online coachingssessie verder helpen door samen te kijken naar jouw leven en hoe dat met een aantal concrete stappen nóg leuker en lichter kunnen maken.

Contact